Pasirinkite svetainės kalbą:
EN LT RU
Privatumo politika
Tarptautinės kačių parodos " Kaunas spring show" informacija apie žiūrovams
Data: 2024-04-12 08:44, skaityta: 985


 

Kilmingos katės garbanotais antakiais ir ūsais


 

Šį savaitgalį tarptautinėje kačių parodoje, kurią balandžio 13–14 dienomis Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, rengia Lietuvos felinologų draugija“ Bubastė“, bus galima pamatyti beveik du šimtus įvairiausių veislių kačių, kurias į parodą atveš Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Prancūzijos, Švedijos, Ukrainos kačių augintojai.

Lietuvos felinologų draugija „Bubastė“ parodas rengia jau daugiau nei 30 metų. Parodose, o ir tarp veisėjų, veislių populiarumas nuolat kinta. Prieš 25–30 metų parodose matydavome beveik vien persus. Vėliau ištisą dešimtmetį populiarumo rekordus Lietuvoje mušė Britanijos trumpaplaukiai. Šie stambus, ramūs trumpaplaukiai meškinai ryškiomis didelėmis apvaliomis akimis populiarūs iki šiol ir jų pavasarinėje parodoje šeštadienį bus net 26 . Paminėsime, kad britukai būna ne tik mėlynos, bet ir šokoladinės, lelijinės, kreminės, sidabrinės, raudonos, cinamono ir netgi aukso spalvos.

Meino meškėnai (beje, tai didžiausia naminė katė) populiariausia veisle buvo tituluojami beveik dešimtmetį, jų šioje parodoje irgi bus apie 30. Norvegų miškinės katės, ypač populiarios Skandinavijoje, sudarys didelę konkurenciją Meino meškėnams ne tik savo įspūdingu dydžiu, bet ir aukšta veislės kokybe. Didžiąsias namines kates žiūrovai pamatys sekmadienį.

Šios parodos staigmena – Devonšyro reksai. Iki šiol ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje šalių jie laikomi ganėtinai reta veisle. Tačiau Devonšyro reksų šeimininkai pateikė staigmeną mūsų žiūrovams, o kartu nustebino ir parodos rengėjus. Devonšyro reksai – populiariausia šios parodos veislė, jų užregistruota daugiausia. Devonai, taip juos vadina šių kačių mylėtojai, yra unikali kačių veislė labai trumpu garbanotu kailiu, plačia krūtine, ilgu elegantišku kaklu, didžiulėmis lyg elfo ausimis ir įspūdingomis didžiulėmis ovaliomis akimis. Šios veislės augintojai sako, kad devonai yra išskirtinio intelekto, o jų elgsena nepanaši į kitų gentainių – sprendimus priima savotiškai, racionaliai, yra nuolat geros nuotaikos, o kalbinamos visuomet atsako skirtingo tembro miauksėjimu, į pokalbį „įjungdamos“ ir didžiules akis bei ausis. Tad nenustebkite, jei devonų savininkai kaip susitarę jums tvirtins, kad susikalba su savo katėmis. Veislė yra unikali ir tuo, kad vietoj ilgų tiesių turi garbanotus ūsus. Beje, šių kačių ir antakiai garbanoti.

Panašų garbanotą kailį, ūsus ir antakius turi ir Kornvalio reksai, kuriuos šioje parodoje pristatys Lietuvos ir Lenkijos kačių augintojai.

Svečiai iš legendomis apipintos tolimosios Japonijos

Tarptautinėje parodoje bus ir retų kačių – grakščiųjų Peterburgo sfinksų, pūkuotųjų persų ir Somalio kačių bei laimę nešančių trumpauodegių japonų bobteilų.

Japonų bobteilus pristatys Švedijos felinologai. Šių kačių atvaizdų galima pamatyti ne tik Viduramžių meno kūriniuose – būtent šios katės davė pradžią tarptautiniam logotipui „Hello Kitty“. Japonų bobteilų tėvynė, žinoma, yra Japonija. Legenda pasakoja, kad 1600-aisiais Japonijoje karaliaus įsakymu buvo paleistos visos katės, kad apgintų šilkverpius nuo graužikų. Katės su joms patikėta užduotimi susitvarkė puikiai. Galbūt tai viena iš priežasčių, kodėl jos tapo tokios gerbiamos japonų kultūroje. Japonijoje ši veislė žinoma jau labai seniai, tačiau už jos ribų apie ją nebuvo žinių iki pat 1960 metų. Tais metais japonų bobteilų kačių buvo atgabenta į Ameriką, čia joms buvo įmaišytas ilgaplaukių kačių genas. Europoje ši veislė iki šiol labai reta, įsigyti šių kačių labai sunku, nes jos parduodamos tik su nepriekaištingomis rekomendacijomis.

Pavasario kačių parodoje turėsime ir daugiau svečių iš Japonijos. Tai Somalio katės Jasmine ir Belle, kurias Lietuvos felinologė Rita Janavičienė parsivežė iš tolimojo Tokijo. Pati ponia Rita sako, jog katės puikiai ištvėrė ilgą kelionę, praėjo visas muitinės procedūras ir tapo pilnateisėmis Lietuvos „pilietėmis“. Ritos namuose gyvena Somalio kačių iš Suomijos ir Lenkijos, bet japonės pasižymi savitu charakteriu ir išvaizda.

Negalime nepaminėti, kad parodoje dalyvaus ir atletiškieji bengalai bei oksikatai, kurių nuostabaus grožio kailio raštai nepalieka abejingųjų, ir vis didesnį populiarumą mūsų šalyje įgaunančių ragdolų, kitaip dar vadinamų skudurinėmis lėlėmis. Jų taip pat bus!

O kokia gi būtų paroda, jeigu negalėtume grožėtis gracingomis orientalų (Rytų kačių) ar Siamo katėmis? Šių žalių ir mėlynų akių savininkių prisistatys visas elegantiškas būrys.

Retenybe šiuo metu Lietuvoje tapę rusų mėlynieji tiesiog užkariaus parodą, nes jų parodoje šiemet kaip niekad daug, o įvairių veislių jaunų kačiukų – net septyniasdešimt! Pasikeitus Tarptautinės felinologų federacijos taisyklėms, kačiukai šioje parodoje irgi galės varžytis dėl čempiono titulo.

Parodos dalyvių atitikimą standartams, jų paruošimą parodai ir charakterius vertins atsakinga ir patyrusi ekspertų komisija, Tarptautinės felinologų federacijos (FIF'e) teisėjai: Katia Pocci ir Barbara Bazzotti iš Italijos, Dorota Szadurska ir Robert Novak iš Lenkijos, Bobby Funk iš Vokietijos.

Parodos dalyviai varžysis dėl žinomų tautodailininkų keramikų Laimos Stankutės ir Remigijaus Juciaus specialiai šiai parodai sukurtų prizų – nuostabių keraminių katinų. Nugalėtojai taip pat bus apdovanoti LFD ,,Bubastė" įsteigtais apdovanojimais bei parodos rėmėjo įmonės UAB ,,Kaivana" aukščiausios kokybės „Brit Care“ pašarais ir „Churu“ skanėstais.

Parodos lankytojai laukiami balandžio 13–14 dienomis nuo 10 valandos. Bilietais bus prekiaujama parodos vietoje.

Prašome atkreipti dėmesį, kad šeštadienį ir sekmadienį bus eksponuojamos skirtingų veislių katės. Išsami informacija www.bubaste.lt.


 

Bilietų kainos:

Suaugusiesiems: 5 eurai;

Šeimos bilietas: 10 eurų;

Vaikams nuo 5 iki 12 metų ir pensininkams: 3 eurai.

Informacijos apie parodą skleidėjai su pažymėjimais bus įleidžiami nemokamai.

Lietuvos felinologų draugija "Bubastė"
Tel. pasiteirauti: +370 37 324545, +370 655 70058
El. paštas: info@bubaste.lt

 

 

parodos tvarkaraštis

https://www.bubaste.lt/lt/news/tarptautines-kaciu-parodos-kaunas-spring-show-tvarkarastis-show-shedule

Registracija į LFD "Bubastė" kačių parodas
Carnilove
Acana
Churu
Parama beglobiams gyvunams

Nuotraukos
Daugiau nuotraukų »